Yoga inseamna unitatea dintre corpul fizic, minte si spirit.

Exista diferite stiluri yoga, diverse metodologii si descendente: Hatha yoga, Jnana yoga, Ashtanga yoga, Bhakti yoga, Tantra yoga, Kundalini yoga, Karma yoga, Raja yoga. Desi ghidate de principii diferite, toate aceste stiluri de yoga sunt profund interconectate si au un numitor comun: sa ne ajute sa aplicam intelepciunea profunda a filozofiei yoga in viata de zi cu zi, sa ne ajute sa ne transformam si sa ne vindecam, contribuind in acelasi timp la transformarea si vindecarea planetei pe care traim.

Nu cu mult timp in urma, sa sustii in occident ca yoga si meditatia sunt elemente esentiale ale unui stil de viata sanatos ar fi sunat ridicol. Acum sunt peste 30 de milioane de practicanti yoga numai in SUA, iar alte zeci de milioane in restul lumii occidentale. In Romania practica yoga este la inceput de drum. Insa ma bucur nespus de mult sa constat ca din ce in ce mai multa lume se arata interesata de aceasta practica in egala masura importanta pentru trup si pentru spirit.

Yoga este un poces continuu de invatare, o calatorie fascinanta, in care importanta este calatoria in sine, nu destinatia.

Pe parcursul orelor de yoga ne vom concentra pe doua aspecte negative, incercand sa le depasim:

  1. limitarile fizice: lipsa flexibilitatii datorata scurtarii fibrelor musculare, dezechilibrul spinal, postura neadecvata si lipsa tonusului musculaturii abdominale si lombare (musculature nucleu)
  2. limitarile mentale: vointa slaba, lipsa capacitatii de concentrare, slaba corelare trup-minte, gandirea negativa.

Al treilea aspect pe care ne vom concentra, pozitiv de data aceasta, este respiratia sau pranayama, cum este numita in sanscrita. Vinyasa inseamna sincronizarea fiecarei miscari cu o respiratie. In practica yoga asanele, cum sunt numite pozitiile yoga, sunt executate intr-o anumita ordine, deblocand corpul, fiecare asana pregatind corpul pentru urmatoarea. Fiecare pozitie are beneficii pentru sanatate si, atunci cand asanele sunt combinate intr-o suita si executate respectand principiile de respiratie , efectele obtinute sunt detoxifierea si realinierea corpului si a sistemului nervos. De asemenea, se obtine dezvoltarea puterii interioare, flexibilitatea si se imbunatateste sanatatea si starea generala.

Prin intermediul yoga corpul devine mai puternic, iar mintea se deschide unor posibilitati nebanuite si nelimitate.

“Yoga poate fi practicata de catre oricine, fie tanar, batran, foarte batran, sanatos sau bolnav. (…) cunoasterea (yoga) creste din dragostea si respectul reciproc dintre profesor si elev, o relatie care poate fi cultivata numai in timp.” – Shri K. Pattabhi Jois